Museotoimikunta naftaliiniin

TEKSTI: JÜRGEN GRÖNFORS
Eipä ehtinyt kulua pitkää aikaa siitä kun kirjoitin museotoimikunnasta Maankäytön numerossa 1/2020, kun tilanne muuttui melko radikaalisti. Suomeen vyöryi pandemia, jota kutsutaan koronaksi, ja se sulki monia työpaikkoja melkein kuin seinään. Niin kävi myös Tekniikan museossa 10.3.2020.

Museotoimikunnan aktiviteetti oli rajoittunut museossa tehtävään talkootyöhön, joka siis loppui. Parin vuoden kuluttua keväällä 2022 Tekniikan museon toiminta alkoi taas elpyä, mutta museotoimikunnan käytössä olleet tilat tarvittiin muuhun käyttöön. Niinpä museo tyhjensi museotoimikunnan käytössä olleen työtilan ja toiminta tyrehtyi tällä erin tähän. Tekniikan museo toki säilyttää maanmittausalan museokokoelman. Kokoelma sisältää maanmittaukseen liittyviä esineitä, valokuvia, lehtileikkeitä, kirjoja, karttoja ja exlibriksiä. Kokoelman suurikokoisin laite on stereokartoituskoje Wild A8 ja pienimmät tussiteriä. Jäljelle jääneet toimikunnan käyttövarat, joita vuosien kuluessa oli saatu avustuksina MIL:ltä ja MAKL:lta, tilitettiin Maankäyttö ry:lle.

Museon talkootyön lopettaminen koski myös muita tekniikan aloja, joiden osalta toiminta oli jo viime vuosina vähitellen hiipunut mutta vielä jäljellä oli yksi elektroniikan ja kaksi graafisen tekniikan talkoolaista.

Viimeisinä mohikaaneina Tekniikan museon maanmittausalan talkootoimintaan osallistuivat Liisa Larjamo, Anssi Kuusela, Jürgen Grönfors ja puheenjohtajana Ossi Jokinen. Uuden toiminnan virittäminen kaipaa uusia ideoita ja voimia.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa