TEKSTI: MATTI HOLOPAINEN
Eduskunnassa on parhaillaan valiokuntavaiheessa kaksi kuntasektorin näkökulmasta keskeistä ja merkittävää säädöstöä, Rakentamislaki ja Rakennetun ympäristön tietojärjestelmä (RYTJ). Molempia hallituksen esityksiä on arvosteltu voimakkaasti lähes kaikilta suunnilta sekä lopputuloksen että valmistelun menettelytavan osalta.
Toimijoita, jotka joutuvat säädökset toteuttamaan, ei ole kuunneltu keskeisissä periaatteellisissakaan kysymyksissä. Arvostelun keskeinen viesti on, että lopputuloksena on käytännön elämässä toimimaton kokonaisuus ja kallis tarpeeton virheinvestointi yhteiskunnalle. Lisäksi RYTJ-esitys siirtää kuntien ja yritysten keskeistä digitaalista omaisuutta valtioin liikelaitokselle. RYTJ vaarantaa kansallisen turvallisuuden tarjotessaan kootun tarkan ja yksityiskohtaisen maaliluettelon yhteiskunnan kriittisistä kohteista. Looginen johtopäätös veronmaksajan näkökulmasta on, että esitykset tulee palauttaa valiokunnasta uudelleenvalmisteluun seuraavalle hallituskaudelle.
YM:n lainvalmisteluprosessi on ollut toimimaton. Ei ole noudatettu lainsäädännön valmistelun keskeisiä periaatteita. Voiko ministeriön virkamies kirjoittaa valiokunnan saaman laajan kriittisen palautteen perusteella pikavauhtia, lain toteuttamisvastuullisia kuulematta, kokonaan uuden lakiesityksen, jolla ministeriö väittää korjaavansa tunnistetut ongelmat? Miksi? Jotta hallitus voisi pysyä pystyssä ja näyttää jonkun keskeisen lakihankkeen etenevän Eduskunnan täysistuntoon tällä hallituskaudella? Vai millainen poliittinen sopu leivotaan kuntien ja yritysten maksettavaksi?
Olen kansalaisena todella kiitollinen Hallituksen ja Eduskunnan ripeistä toimista pandemiaan ja Natovalmisteluun liittyen. Suomi mainostaa itseään vähän jos lainkaan korruptoituneena yhteiskuntana. Ei haluta nähdä rakenteellista korruptiota kuten poliittiset virkanimitykset tai päätöksenteon hyvähenkilöverkostoja. Viime aikoina on tullut esille julkisiin hankintoihin liittyviä väärinkäytöksiä sekä arvokkaiden lahjojen jakamista hankinnoista päättäville. Kaiken kaikkiaan suomalaisen hallinnon toimivuus ja Suomen asema oikeusvaltiona ja demokratiana asetetaan tässä ajassa vahvasti kyseenalaiseksi.
Lue koko artikkeli PDF-muodossa: